גישור בין הורים לילדים
ילדים צריכים בטחון וודאות.
בעקבות פרידה וגירושין הילדים חווים משבר. היכולת של ההורים להמשיך ולתקשר בנושאי חינוך הילדים, המסרים המועברים אליהם ואפילו לגבי הדרך בה מספרים לילדים על הפרידה הינה קריטית לעתיד הילדים ובריאותם הנפשית.
כיצד ניתן מזער פגיעה בילדים במקרים של גירושין?
גירושין הוא תהליך אשר ברמה הפסיכולוגית מושווה למוות של קרוב ברמת העוצמות הרגשיות והטראומה. אותה בחירה של ההורים לפרק את הנישואין נחווית על ידי הילדים כנטישה, אובדן ופירוק של המשפחה.
המשמעות של דרך הגירושין והשפעתה על הילדים לכל חייהם הינה קריטית. השלב הראשון הוא להיות מודע לאחריות הורית המוטלת עליכם ולכך שאתם, כהורים אחראיים מסוגלים להפרד ולמזער את הפגיעה בילדים. תהליך הגישור טומן בחובו את היכולת למקסם את האחריות ההורית במקרה של פרידה, גירושין והכל לטובת הילדים.
מהן מסקנות המחקרים בנושא גירושין בהסכמה עם ילדים?
המסקנות מתחלקות למספר חלקים עיקריים:
- גירושין בהסכמה עם ילדים – הילדים מושפעים מתהליך גירושין באופן ארוך טווח במישור הרגשי, ההתנהגותי והתפקודי. כאשר ההורים מחליטים על גירושין בהסכמה הילדים נפגעים פחות בשל שיתוף הפעולה בין ההורים.
- ילדים רבים מפרשים את גירושין בין ההורים כנטישה. במקרים של גירושין בהסכמה, המסר המועבר לילדים הינו בדרך כלל, שהעובדה שההורים נפרדים אינה באשמתם, המסרים החינוכיים מועברים באופן אחיד ע"י ההורים ולכן גירושין בהסכמה ממזערים את הנזק הנגרם לילדים מבחינה רגשית.
- הילדים מרגישים שהם "תזכורת" לנישואין שכשלו, ובעקבות כך, מרגישים כעס רב, תסכול וחוסר אונים. בבית שוֹלֶם, אנו משלבים בתהליך מנחת הורים המתמחה בתהליכי גירושין בהסכמה.
הילדים מתמודדים עם השלכות גירושין כל חייהם והדבר משפיע רבות על מערכות היחסים שלהם. מהו המסר אותו אתם רוצים להעביר לילדים שלכם?
מהי טובת הילד או הילדים במקרי גירושין?
טובת הילדים היא לדעת שלמרות הפרידה, אף אחד מההורים אינו נוטש את הילד. ברור, שהמסר הזה, גם אם נאמר עשרות פעמים במילים לילדים, אינו נחווה בצורה כזו. לכן, חשוב בתהליך פרידה להעביר לילדים את המסרים הדדיים וביניהם:
אמא נשארת אמא, אבא נשאר אבא. למרות שההורים לא מסתדרים ביניהם הם נשארים בקשר שכל כולו מבוסס על הרצון להמשיך את ההורות המשותפת – דבר זה לא ישתנה לעולם !!!
מהי אחריות הורית?
אחריות הורית היא כלל החובות, הזכויות והסמכויות שקיימת להורה כלפי ילדו. ברמה המשפטית, אנו מדברים על שני מושגים חשובים: אפוטרופסות ומשמורת. אפוטרופסות נוגעת לאחריות המשפטית של ההורים על הילדים. שני ההורים הם האפוטרופסים החוקיים של הילדים, ללא קשר למשמורת. משמורת- מקום המצאותו בפועל של הילד. במשמורת משותפת- הילד נמצא כמחצית מהזמן אצל אמו וכמחצית מהזמן אצל אביו.
ברמה הרגשית, אחריות הורית הינה היכולת לאפשר לילדים כר צמיחה, מענה על צרכים, חינוך, הכלה וכלים לחיים בוגרים .
כיצד משלבים בשוֹלֶם את נושא האחריות ההורית עם טובת הילדים בתהליכי גישור?
בשוֹלֶם, אנו משלבים בתהליכי גישור גם מנחת הורים וגם פסיכולוגית, הכל בהתאם לצרכי המשפחה. במקרים מסויימים (בהתאם לגיל הילדים ובחירת ההורים) אפילו משתפים ילדים בסיום תהליך הגישור על מנת להסביר להם על משמעויות הפרידה, על החשיבות שההורים נתנו לטובתם במסגרת ההסכם וכן לתת מקום לשמיעת רצונם וקולם.