משמורת משותפת
מקבלים החלטה מושכלת לגבי המשמורת המתאימה למשפחה שלכם
אם חשבתם על משמורת משותפת או התווכחתם על האם זה הדבר הנכון בשבילכם, למגשרי שוֹלֶם ישנם כלים רבים לסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ולבנות יחד איתכם את העקרונות ואת דרך היישום בפועל.
מהן הדרישות בפסיקה לאישור משמורת משותפת?
ניתן ללמוד על משמורת משותפת רבות מתוך היחס בפסיקה. התנאים לביסוס משמורת משותפת הם:
- מסוגלות הורית טובה של שני ההורים.
- רמה טובה של שיתוף פעולה בין ההורים – הורים המסוגלים לתקשר ביניהם גם במהלך גישור גירושין, מסוגלים לקבל החלטות מתוך אחריות ומתוך הבנה כי גם כשמתגרשים המשפחה לא מתפרקת, וכל עוד ישנם ילדים משותפים מערכת היחסים בין ההורים היא לכל החיים. הבנה זו תגרום בד"כ להורים לפנות להליך גישור גירושין, שכן כאשר ישנה מסוגלות לשתף פעולה, ניתן לקבל החלטות נכונות גם בכל שאר הנושאים כגון: נושא המזונות, נושא חלוקת הרכוש באופן הוגן וראוי.
- תפיסת הילדים את שני הבתים כמרכזיים בחייהם – בניגוד לתוכנית הורות סטנדרטית בה הבית המרכזי הוא אחד וההורה האחר נפגש עם הילדים כפי שהוחלט במסגרת גישור. שאלה מרכזית שעולה היא האם זה נכון לילד שיהיו לו שני בתים נפרדים שכל אחד מהם הוא בית מרכזי. זוהי שאלה מצוינת וכמובן תלויה במשפחה ובילדים. שמענו דעות לכאן ולכאן. על ילדים שגדלו ב-משמורת משותפת והפיצול בין שני הבתים גרם להם לבלבול ולתחושה שאין להם מקום קבוע. לעומת זאת, על כאלה שמניסיונם האישי זוהי הדרך הנכונה ביותר כאשר ההורים מתגרשים ויכולים לאפשר זאת.
- מרחק גאוגרפי – על מנת שמשמורת משותפת תצליח צריך להיות מרחק גיאוגרפי קטן בין בתי ההורים (רצוי עד 20 ק"מ או לחלופין מרחק שלא עולה על חצי שעת נסיעה). החשיבות היא כפולה : הן חשיבות לוגיסטית, המרחק הוא חשוב שכן אחרת עלולה להיות בעיה טכנית כמו הסעה לגן ולבית הספר, חברים וכד' והן חשיבות מהותית- חשוב לשמור על מרכז חיים אחד לילד, כך שגם אם הוא חי בשני בתים נפרדים, הוא שייך לאזור אחד. צריך לזכור כי ילדים שהוריהם עוברים הליך גירושין ממילא מוטל עליהם עומס רגשי רב, וחשוב מאד שלא להעמיס עליהם יתר על המידה.
- הערכה הדדית בין ההורים – משמורת משותפת מחייבת כבוד הדדי בין ההורים. אחד המבחנים החדשים החדשים בפסיקה הינו מבחן הידידות. ככל שההורים מבצעים פחות פעולות חד-צדדיות הפוגעות בצד השני כך הסיכוי לכך שתקבע משמורת משותפת גדל.
- איך זה עובד בגישור ? בתהליך גישור הדבר החשוב ביותר הוא כמובן רצון ההורים. זהו התנאי הבסיס להחלטה הדדית על משמורת משותפת כבסיס לגידול הילדים. מעבר לכך, הרצון לבסס משמורת משותפת במשפחה כדאי שיהיה מלווה גם ביכולתם של שני ההורים להיות זמינים לילדים בלוח הזמנים שנקבע לצורך תוכנית ההורות.